04/07/2006

BDP Wins RIBA Award for Saltire Centre

BDP has been awarded an RIBA Award for the Saltire Centre at Glasgow Caledonian University.

BDP was commissioned as framework architect, lighting designer and acoustic consultant by the University in 2002 for their five year campus redevelopment programme. 

The Saltire Centre is the largest single new-build project commissioned by the University.  It replaces an outmoded library with a landmark building that sits at the cutting edge of contemporary higher educational thinking.

The principle underlying the building concept is that 'learning begins with a conversation'. Students are encouraged to learn from one another in a stimulating and appealing environment that ranges from formal and informal group areas, café spaces, incidental areas related to building circulation routes, through to silent 'monk cells'.  Learning space also extends onto terraced, south facing garden areas, providing the campus with much needed high quality, outdoor civic space.

The judges commented "This complex building acts as a focus for student activity and adds drama and spatial excitement at a cross roads between existing buildings. A high, sloping fritted-glass wall that shelters criss-cross access bridges intersects with a pierced metal drum that clads a wide circular stair and lift and creates a powerful abstract image for the centre. This building is a dynamic spatial experience."

Client: Glasgow Caledonian University
Structural engineer: Struer Consulting Engineers
Mechanical & electrical engineer: Hulley & Kirkwood:
Cost consultant: CBA
Project Manager: Gleeds
Planning Supervisor: Beattie Watkinson
Contractor: Balfour Beatty
Cost: £15.5M