Piccadilly Station

The most significant new mainline station building in the UK for 40 years.

We expanded the concourse on two levels, arranged in a way that helps passengers get their bearings quickly.

We opened up 2,000 sq m (21,500 sq ft) of retail space at platform level, with a pub and restaurants on the upper concourse. The services, plant and storage functions were concealed underneath the concourses.

By adding a 500-space multi-storey car park with a linking bridge, we were able to clear all traffic from the station approach and create a wide new pedestrian path.

The latest engineering techniques supported a new monopitch roof, with ETFE panels to maximise natural light.

Brief

  • give the station a 21st-century image
  • improve visibility and links with the city
  • provide better access and circulation for passengers

Results

  • client hailed the project as a design triumph
  • station became the backdrop to the 2002 Commonwealth Games
  • awards include the RIBA Award for Architecture 2003 and the Civic Trust Award 2004

Facts

Location: Manchester, UK
Client: Network Rail
Construction cost: £45m
Completed: 2002
Awards: 11

Integrated services

masterplanning, architecture, landscape architecture, environmental engineering, lighting, acoustics

Links to images