Nanjing Landsea Eco-Housing

We assimilated Chinese cultural differences into the design such as extended families sharing an apartment, separating kitchens from living spaces to accommodate vigorous wok cooking.

Apartments have full height louvered triple glazing on the balconies to the south east elevation. These balconies offer a changeable and dynamic representation of the passive design philosophy, allowing free flowing natural ventilation via the open louvers or when closed acting as passive solar winter-gardens depending on the seasons.

Lean, mean and green design measures are employed including advanced passive measures such as super-insulation, very low air leakage and elimination of thermal bridging to maximise energy savings at minimal cost.

Brief

  • design an exemplar very low carbon and sustainable apartment building
  • showcase green technologies at an internationally recognised standard

Results

  • a high-tech residential development which challenges the forthcoming UK zero carbon homes standards

Facts

Location: Nanjing, China
Client: Landsea
Completed: 2012

Integrated services

architecture, environmental engineering, sustainability, acoustics, lighting

Links to images