Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

ABC Beirut

Facts

Location Client Cost Completion
Beirut, Lebanon ABC (SAL Beirut) £60m 2003

Project details

Competition winning retail and leisure development in the fashionable Achrafieh area of Beirut.

The strategy was to develop the site in two phases. The first was a department anchor store. Phase two was the shopping centre linking to the department store.

Responding to the steeply sloping site, the retail units are on three levels, two with direct access to the street, with an additional leisure level consisting of an open courtyard and also a terraced garden overlooking the malls with 20 restaurants and 7 cinemas. The sloping site also allows all levels to be at least partially open to natural ventilation and daylight.

1500 car parking spaces on three levels below the centre.

Brief

  • a state of the art retail and leisure centre designed to European standards but with elements of traditional Lebanese design
  • reinforcing existing shopping area and link into urban fabric

Results

  • the ingenious design allows for continuous fresh air and bright sunlight at almost every level
  • its spacious and clever layout is in direct correlation with that of the surrounding landscape
  • souk style shopping is provided on one of the levels

Integrated services

architecture, interior design, environmental engineering, structural engineering, landscape architecture, lighting