Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Berrick Saul Building

Facts

Location Client Cost
University of York University of York £7.5m

Project details

An outstanding connection with nature while achieving wonderful internal study spaces.

The building is moulded around the landscape, transforming a tree at the heart of the site from a constraint into an opportunity. This postgraduate research centre links study space, teaching space and social space by a central street on a lakeside campus.

Soft forms and an intimate relationship with landscape create a calming, contemplative mood which is appropriate to its research function and which users clearly enjoy.

Brief

  • new multi-disciplinary research centre
  • integrate new building into parkland campus surrounded by blocky 1960s buildings

Results

  • a soft, organic and sinuous building acting as a counterpoint to its neighbours
  • narrow plan and good daylighting minimise energy use

Integrated services

architecture, acoustics