Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Ebbw Vale Learning Zone

Facts

Location Client Cost Completion Awards
Ebbw Vale, Wales, UK Blaenau Gwent County Borough Council £28m 2012 1

Project details

The Learning Zone is a further education development for 16 to 18 year olds and lies at the heart of regeneration of the former steelworks site at Ebbw Vale; the largest of its kind in Wales.

The four-storey Zone provides educational opportunities in a series of key curriculum areas, as well as incorporating vocational training facilities such as hair and beauty salons, building and plumbing workshops and catering.

Part of the wider masterplan known as The Works which BDP also designed, is a leisure centre, schools for 3-16 year olds, a 500 space multi-storey car park and an energy centre.

These new education facilities will sit alongside an arts centre, low carbon housing, general offices and a wetland park in the £350m scheme.

Brief

  • make the Ebbw Vale redevelopment an exemplar for the area
  • provide a mixture of flexible teaching space incorporating vocational training facilities
  • engage a local supply chain

Results

  • the building provides an urban edge on the regeneration site close to the existing town centre
  • excellent air tightness, exposed concrete soffits, natural ventilation, rainwater harvesting tanks and photovoltaic cells help achieve BREEAM excellent
  • Welsh Architecture Awards 2013 runner up 

Integrated services

architecture, landscape architecture, structural engineering, environmental engineering, interior design, acoustic consultant, lighting design, planning consultant