Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Barton Science Centre

Facts

Location Client Cost Size Completion
Kent Tonbridge School £10.8m 3,500 sqm 2019

Project details

Tonbridge School’s science centre dates back to 1887 and was the first in the country to be purpose built. The redeveloped building was extended to provide additional teaching space, and laboratories and demonstration space in the existing building have been fully refurbished.

At the heart of the new design is a shared forum which links the physics, biology and chemistry departments through a three storey atrium. This open and flexible area hosts a wide range of events and activities. The new building revolutionises the way science is taught at the school and offers a place to meet and share ideas, spaces for learning outside the classroom and areas that promote cross curricular collaboration.

The centre includes an interactive periodic table, a TV wall, its own bee hive, a roof garden, a greenhouse and a library. Its design is a teaching tool for science by putting the inner workings of the building such as the structure and mechanical services on display.

BDP also commissioned a large sculpture called Barton’s Chair which hands in the central atrium. It is based on the chair conformation of cyclohexane – a molecule formed by a ring of six carbon atoms.

Rather than developing a new science centre on a greenfield site, we were able to convince the school community to reuse their existing heritage asset and continue teaching science at the historic heart of the school.

Daniel Walder Associate Architect

Integrated services

architecture, building services engineering, interior design, lighting, acoustics, landscape architecture