Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Land Securities HQ

Facts

Location Client Size Completion Awards
London, UK Land Securities 5,000m2 2017 1

Project details

Land Securities is the UK’s largest developer and a longstanding client of BDP. Recently completed, the new headquarters building in Victoria has been designed to communicate the client’s brand and a sense of quality and innovation without overt opulence.

The 5,000m2 refurbishment is split between two buildings. Lighting to the client spaces in the smaller, front of house building utilises a high level of integrated techniques and warm colour temperature. Combined with free standing decorative fittings it creates a softer, more luxurious environment to welcome clients. The open plan office space for staff in the larger building is based around exposed services which required a high level of detailing to ensure co-ordination. The project uses innovative techniques such as circadian lighting in the central hub space, innovation rooms featuring Power over Ethernet (PoE) and wireless lighting controls providing Land Securities with a an office at the forefront of modern technology.

The project won the office refurbishment and fit-out category at the 2017 BREEAM Awards for sustainability.

Collaboration between the client and project team lay at the heart of this project to improve the sustainability and healthiness of Land Securities’ new HQ. The result is a building that maximises staff wellbeing through improved natural light and air quality, plus a juice bar and contemplation room. The building also uses a high percentage of recycled materials. The judges noted the highly innovative nature of the project and the commitment by the developer to spread the lessons learnt from the project experience.

The Judges

Brief

  • deliver a cutting edge, office environment that communicates the client’s brand and a sense of quality and innovation without overt opulence. BREEAM Outstanding was mandatory

Results

  • an extremely efficient and beautifully lit working environment
  • flexibility to support the future needs of the client and its workforce
  • day, evening and night scenes that respond to the needs of the user
  • BREEAM Outstanding and BREEAM Award 2017

Integrated services

lighting