Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

University of Wales Newport Campus

Facts

Location Client Cost Completion Awards
Newport, Gwent, Wales University of Wales Newport £35m/£26m 2011 4

Project details

On a very tight urban site, the building responds by layering activities vertically and integrates the Business School, and the School of Art, Media and Design.

The ground level houses public exhibition/foyer/lecture and performing art space. The mid level accommodates the tiered library and restaurant plateau forming social heart. The upper levels house flexible studio, workshop and teaching space wrapping around the yellow timber clad ‘hothouse’ suspended in central space.

This building is an inspirational home for both students and academics and this is supported by the incredibly enthusiastic client team. Moving around the building, the views both internally and externally, were continually stimulating.

RIBA Awards Jury 2011

Brief

  • create a new learning quarter with the city centre
  • to foster physical links between the water and the city centre
  • create an inspirational place for learning
  • reinvigorate the city’s waterfront

Results

  • integrates two Schools into a single home
  • encourages interdisciplinary research and learning
  • provides a stunning learning landmark for Wales
  • provides very strong identity for the city
  • primer for economic growth in the region
  • BREEAM Excellent rating
  • RIBA Award 2011, Mix Interiors Award (Public Sector Interiors Project of the Year) 2011, Civiv Trust Award 2012

Integrated services

architecture, interior design, graphic design,landscape architecture