Zoeken
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Lees meer over #{Title}

Beverwijk, Meerplein e.o.

Feiten

Locatie Opdrachtgever Omvang plangebied Afgerond
Beverwijk Synchroon Circa 1,5 hectare Ontwerp 2008, Realisatie vanaf 2015

Project details

Met het plan Meerplein worden in Beverwijk een gezellige intieme winkelstraat en stadsplein geïntroduceerd die passen bij de schaal en maat van de stad. Het centrum van Beverwijk kent op dit moment weinig intimiteit en gezelligheid. Wellicht komt dit door de huidige brede winkelstraat en door het enorme Meerplein (het meet zo’n 300 bij 60m.) Het plein wordt nu vooral gebruikt als parkeerterrein. Het meest karakteristieke gebouw aan het Meerplein is de St. Agathakerk. Het vernieuwde Meerplein wordt omgeven door de St. Agathakerk en nieuwe appartementengebouwen. Hierdoor ontstaan pleinwanden die passen bij de schaal van het Meerplein (60*70m).
Door dit nieuwe plein wint de bijzondere kerk ruimtelijk weer aan belang in het centrum van Beverwijk. Het plein en de straten zijn uitgevoerd in hollandse baksteen met natuursteen details. De tuin van de kerk wordt als het ware het nieuwe plein opgetrokken en begrensd door een laag muurtje waarop men kan zitten. Door een transparant hek als grens tussen tuin en openbaar gebied te plaatsen is de kerktuin visueel toch een onderdeel van het plein. Op deze wijze wordt groen toegevoegd aan de openbare ruimte in het winkelgebied van Beverwijk, waar niet veel groen aanwezig is. Aan de noordzijde wordt het plein begrensd door een grote houten bank die is geflankeerd door enkele grote verlichtingselementen.
De vroegere haven wordt met een aantal middelen in herinnering geroepen.Het gaat hier dan niet om het terugbrengen van de (deels niet meer aanwezige) historische situatie maar om het oproepen van associaties ermee. De deels te handhaven keermuur van de Wijckermolen krijgt het karakter van een kademuur. De rotonde krijgt een invulling met een vrolijk patroon van dukdalven en de verlichtingselementen rond de rotonde krijgen het karakter van hijskranen. De bebouwing krijgt het karakter van ‘pakhuizen’.