Zoeken
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Lees meer over #{Title}

Winterswijk, Gerrit Komrij College

Feiten

Locatie Opdrachtgever Omvang plangebied Afgerond
Winterswijk Gemeente Winterswijk 12.000m2 BVO school, 3.700m2 BVO sporthal, middelbare school – LWOO, VMBO, HAVO, VWO – voor 1.400 leerlingen, sporthal met 3 zalen, fitnessruimte en turnzaal, overdekte parkeergarage voor 100 auto’s. Ontwerp 2008-2010, Realisatie 2010-2012

Project details

De nieuwe huisvesting voor het Gerrtit Komrij College biedt plaats aan de voorheen over drie locaties in Winterswijk verspreide verschillende onderwijsstromen, van VMBO tot en met VWO. Om al het gevraagde programma kwijt te kunnen op het relatief kleine kavel is gekozen voor stapeling van de verschillende onderwijsrichtingen, waarbij de praktische (VMBO)vakken op de begane grond zorgen voor levendigheid en opwinding, terwijl hoger in het gebouw rustige ruimtes zijn voor de leerlingen van het HAVO en VWO. Het beperkte budget laat weinig ruimte voor frivole ingrepen, wat heeft geleid tot een simpele verdeling van de leslokalen over twee halfronde vleugels rondom een atrium. Door deze ruimtes doelmatig en sober uit te voeren, kan er relatief veel budget beschikbaar gesteld worden voor de ‘hanging basket’ in het atrium. Dit object, dat het atrium vult en bevatbaar maakt, bevat het auditorium en de speciale leslokalen, en zal zo het kloppende hart van de school zijn. De school staat op een goed bereikbare, binnenstedelijke groene locatie, en vormt samen met een nieuwe sporthal de katalysator voor herontwikkeling van een oud rangeerterrein. Door compact te bouwen is er veel ruimte voor collectief, informeel groen, en nestelt de school zich zelfverzekerd maar toch bescheiden in het centrum van Winterswijk.