Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Clatterbridge Cancer Centre scoops more design awards as it continues to provide world-leading cancer care in Liverpool

The new Clatterbridge Cancer Centre in Liverpool is transforming the lives of people in the city and improving the standards of cancer care in the UK, whilst continuing to win accolades for its design and construction.

The cancer hospital, which delivers highly-specialist care including chemotherapy, immunotherapy and radiotherapy, along with clinical trials of new treatments, has beaten a high calibre competition from across the north west to win the Project of the Year in the North West Regional Construction Awards.

Since it opened in June, Clatterbridge Cancer Centre has been attracting compliments from service-users, staff and the local community with its people-led design, providing enhanced care and developing leading-edge clinical trials in a calming and therapeutic environment. Reactions to the hospital have been overwhelmingly positive with the facilities already benefiting thousands of patients and providing increased capacity at a time when it has never been more needed.

Clatterbridge-Cancer-Centre_01.jpg

The project is part of a £162m investment in transforming cancer care for the 2.4 million people of Cheshire and Merseyside - a region where people are more likely to develop cancer than almost anywhere else in the country.

The specialist cancer hospital was built on a constrained site in the heart of Liverpool’s new Knowledge Quarter, adjacent to Royal Liverpool University Hospital. Our architectural team designed the building to step back in profile at its upper levels, creating external terraced space for wards and the chemotherapy floor.  The terraces have spectacular panoramic views, connecting the building with the city of Liverpool, whilst giving staff, patients and visitors access to external landscaped areas and fresh air.

Clatterbridge-Cancer-Centre-2020.jpg

A sunken landscape courtyard at the prow of the building creates a covered winter garden, lined with natural stone gabions and filled with natural timber landscape planters. This connects staff, patients and visitors to the healing qualities of natural environments and provides more space that promotes recovery, health and wellbeing.

The Clatterbridge Cancer Centre NHS Foundation Trust and its in-house property and estates team, PropCare, coordinated a collaborative design and delivery team for the project with BDP (architect), AECOM (multidisciplinary engineering services) and Laing O’Rourke (lead contractors) working closely together to design and deliver the project from concept through to completion.

Liz Bishop, Chief Executive of The Clatterbridge Cancer Centre NHS Foundation Trust, said: “It’s a fantastic achievement for the new cancer hospital to win Project of the Year and a justified tribute to all involved in creating such a spectacular building and superb facilities for our patients and staff. It is already transforming care and will continue to benefit people with cancer across Cheshire and Merseyside for generations to come. The fact that it was completed on schedule in the height of a global pandemic makes it even more special and it’s testament to our outstanding design and construction partners as well as our staff, and the in-house team who managed the project so brilliantly.”

Lead architect, Emma Lepley, said “The patient and staff experience was at the heart of this project. The focus was on providing a comforting and less clinical feeling environment for patients and their families, whilst also designing in efficiencies for the staff, as well as places for them to rest and share ideas and research.  This award win shows just what can be achieved by committing to collaborative working with the supply chain and community focus groups throughout the whole design process.”

Related links