Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Everton FC Stadium

Facts

Location Client Size
Bramley Moore Dock, Liverpool, UK Everton FC 52,000 seats

Project details

A new home for Everton FC on a waterfront site in Liverpool.

Everton Football Club’s new 52,000-seat stadium on the Bramley-Moore Dock in Liverpool will kickstart the urban regeneration of the northern end of the city's historic dockland. It is a great honour to be realising this ambitious vision with the club, who have been searching for a replacement for their venerated home at Goodison Park for the best part of twenty years.

Situated in the Stanley Dock Conservation area, the new stadium celebrates the history of the Bramley-Moore Dock, drawing on the 'brick box' warehouse typology of neighbouring buildings like the Tobacco Warehouse and Titanic Hotel. Crowned with the curved barrel roof, massive picture windows bring views of Liverpool and Merseyside into the seating bowl, while the cantilevered south balcony promises stunning views of Liverpool city centre from the stadium concourse.

The stadium is carefully situated to respect the Grade II listed structures on the site and forms a well-appointed fan plaza to the east for pre and post-match entertainment. To the west, an elevated viewing deck provides sweeping views to the Wirral, the Mersey riverside, and the Irish Sea beyond. This public space will mark a fitting end to the planned Mersey river walk through the Liverpool Waters development and provide protection from the harsh maritime climate for spectators in an outdoor concourse below.

As technical architect supporting New York-based MEIS Architects, we advised them on the development of the scheme for planning, sports architecture and UK regulation compliance and procurement.

In 2020, the Club appointed Laing O’Rourke as preferred contractor under a Pre-Construction Services Agreement (PCSA). We were appointed as lead consultant to deliver the MEIS concept. Working with engineers Buro Happold and landscape architects Planit-IE, we led the design team in a full review and design development of the scheme and submitted a planning application addendum in September 2020. The scheme was unanimously approved by Liverpool City Council planning committee in February 2021.

Brief

The project poses some extraordinary technical challenges:

  • located within a conservation area; we consulted extensively with the Local Planning Authority and Historic England case officers to determine the most sensitive design details and approach
  • access from only one side of the site, requiring detailed pedestrian modelling and consultation with emergency services
  • harsh marine environment requiring C4 corrosion protection and detailing
  • sensitive repair and infilling of the open water dock

Integrated services

architecture